ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Θύμα εγκλήματος είναι οποιοσδήποτε έχει υποστεί σωματική, ηθική ή συναισθηματική δυσφορία ή υλική απώλεια ως άμεσο αποτέλεσμα ποινικού αδικήματος, καθώς και όποια μέλη της οικογένειας και φίλοι που μπορεί επίσης να έχουν επηρεαστεί.

Το να είσαι θύμα εγκλήματος μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες:
τραυματισμοί ή άλλες σωματικές βλάβες, ψυχολογικές αντιδράσεις, οικονομικές απώλειες, ή οικογενειακές, κοινωνικές και εργασιακές δυσκολίες.

Ωστόσο, η ένταση του αντίκτυπου και ο τρόπος που εκδηλώνεται ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το είδος του εγκλήματος και οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη, η σχέση με τον δράστη, η οικογένεια και η κοινωνική κατάσταση του θύματος και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του/της.
Πολλά θύματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της θυματοποίησης από μόνα τους, ενώ άλλα χρειάζονται υποστήριξη για να τα καταφέρουν.

Εδώ θα βρείτε μια σύντομη περιγραφή των συνεπειών του εγκλήματος, καθώς και των συναισθηματικών και συμπεριφορικών αντιδράσεων που είναι πιο συχνές σε θύματα εγκλήματικών πράξεων.

Οι συνήθεις αντιδράσεις των θυμάτων

Όντας καποιος/α το θύμα ενός εγκλήματος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις. Μπορεί να βιώσετε έναν συνδυασμό σκέψεων και συναισθημάτων που μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Παρόλο που αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε και ότι χάνετε τον έλεγχο, γεγονός που μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συναισθήματα θα εξασθενίσουν και ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσετε σταδιακά ένα αίσθημα ελέγχου στη ζωή σας. Είναι πιθανό ότι θα ταυτιστείτε με πολλές ή καμία από τις αντιδράσεις που περιγράφονται εδώ. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσετε είναι ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένος τρόπος για το πώς μπορεί να αισθάνεστε ή να αντιδράτε. Όταν βιώσουμε ως θύματα ένα έγκλημα, μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας στρατηγικές για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας. Συνήθως, αυτές οι στρατηγικές λειτουργούν αρκετά καλά και μας βοηθούν σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο, ως θύματα εγκλήματος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία αντιδρούμε διαφορετικά και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε συνήθως ενδέχεται να μην είναι αρκετές. Συχνά νιώθουμε ότι η προσωπική μας ακεραιότητα έχει παραβιαστεί και είμαστε σε κατάσταση σοκ. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως δυσκολία στον ύπνο, κατάθλιψη, άγχος και ενοχές. Μπορεί να νιώθουμε ενοχές αν και γνωρίζουμε ότι δεν φταίμε εμείς για αυτό που συνέβη. Αυτή ακριβώς η κατάσταση της μη αναγνώρισης ή κατανόησης των δικών μας αντιδράσεων είναι αρκετά άβολη για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει κάθε έλεγχο και ο κόσμος μπορεί να μας φαίνεται ότι είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος.

Ανοιξε

ΤΡΑΥΜΑ

Τα θύματα εγκλήματος συχνά αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών αντιδράσεων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση της σωματικής και οικονομικής βλάβης που προκαλείται από ένα έγκλημα, οι τραυματικές εμπειρίες και οι συνέπειες που αυτές έχουν για τα θύματα λαμβάνουν γενικά λιγότερη προσοχή και είναι λιγότερο κατανοητές. Κάθε θύμα εγκλήματος που υφίσταται ψυχολογικό τραύμα περιγράφει συχνά την κατάστασή του με τις λέξεις: «Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο». Όταν η σωματική ή ψυχολογική ακεραιότητα κάποιου προσβάλλεται ή απειλείται σοβαρά, μπορεί να βιώσει τραύμα. Βρίσκονται σε μια απροσδόκητη κατάσταση στην οποία αισθάνονται απελπισμένοι και ανήμποροι, και αυτό το αίσθημα αβοηθησίας μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στο τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους και στην αντίληψή τους για τον κόσμο. Άτομα που έχουν γίνει στόχος εγκλήματος μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους άλλους, συχνά μόνιμα. Ορισμένα θύματα μπορεί να αναπτύξουν ένα έντονη αίσθηση καχυποψίας σε σχέση με τους άλλους, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη αποξένωση από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία. Εκείνοι που υπόκεινται σε έγκλημα συχνά υφίστανται ψυχοσωματικές επιπτώσεις, δηλαδή σωματικές αντιδράσεις στο συναισθηματικό στρες. Ορισμένα ερεθίσματα, όπως ένας συγκεκριμένος ήχος που θυμίζει στο θύμα το έγκλημα εναντίον τους, πυροδοτούν όχι μόνο αναμνήσεις αλλά και σωματικές αντιδράσεις όπως δυνατοί χτύποι της καρδιάς ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς ασθένειες, όπως χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα που αναπτύσσουν τα θύματα εγκλήματος είναι μια χρόνια απαισιόδοξη οπτική για το μέλλον. Αυτό μπορεί να φαίνεται από την παθητική τους συμπεριφορά ή τη μειωμένη αυτοεκτίμησή τους όταν πρόκειται να εκτελέσουν καθημερινά καθήκοντα και υποχρεώσεις.  

Ανοιξε

ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Θέσεις και ρόλοι Η υποστήριξη των θυμάτων


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Μπλουζα Χάρτης Εξοδος