ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Οι αστυνομικές δυνάμεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των ποινικών διαδικασιών και αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τους δικαστές και την Εισαγγελία.
Πρώτον, όταν η αστυνομία λάβει γνώση ότι ένα έγκλημα διαπράχθηκε μετά από υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς ή σε περίπτωση που αστυνομικός ήταν μάρτυρας ενός εγκλήματος, η αστυνομία έχει καθήκον να ενημερώσει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως ώστε να μπορεί να κινήσει ποινικές διαδικασίες. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.
Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ή να καταστραφούν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, τότε πριν ενημερώσει την Εισαγγελία, η αστυνομία πρέπει να προβεί επειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο – για παράδειγμα, να κατάσχει αμέσως το όχημα στο οποίο έγινε φόνος και τον οποίο ο ύποπτος μπορεί να θέλει να κρύψει ή να καταστρέψει για να αποκρύψει οποιαδήποτε στοιχεία.
Εναπόκειται στην αστυνομία να συνεχίσει την έρευνα υπό την καθοδήγηση της Εισαγγελίας. Είναι η αστυνομία που θα συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία, εξετάζοντας τον τόπο του εγκλήματος, διενεργώντας συνέντευξη με το θύμα, τον κατηγορούμενο και τους μάρτυρες, συγκεντρώνοντας έγγραφα, ζητώντας τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιώντας έρευνες κ.λπ. Ο Εισαγγελέας μπορεί φυσικά να λάμβάνει μέρος σε οποιοδήποτε από αυτά. Πράγματι, ορισμένα από αυτά τα μέτρα πρέπει πράγματι να εγκριθούν ή ακόμη και να διεξαχθούν από τον Εισαγγελέα ή τον δικαστή. Συνήθως όμως η αστυνομία είναι αυτή που συγκεντρώνει τα στοιχεία. Η Εισαγγελία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει τη δικογραφία για να εκτιμήσει την πρόοδο της έρευνας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εάν το θύμα επιθυμεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες ή να μάθει για την υπόθεση, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον αστυνομικό που είναι υπεύθυνος για την έρευνα της υπόθεσης. Εάν το θύμα έχει απειληθεί ή εκφοβιστεί ή φοβάται για την ασφάλειά του, θα πρέπει να το αναφέρει στις αστυνομικές αρχές.
Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, η αστυνομία στέλνει τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα ώστε να αναλύσει τα συγκεντρωμένα στοιχεία. Εάν η υπόθεση προχωρήσει σε δίκη, είναι φυσιολογικό οι αστυνομικοί που διεξήγαγαν την έρευνα να κληθούν ως μάρτυρες. Θα ερωτηθούν για τις ενέργειες και διαδικασίες που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα γεγονότα που έλαβαν γνώση και τα στοιχεία που συνέλεξαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις φυσικά οι αστυνομικοί δεν είδαν το έγκλημα αλλά γνωρίζουν πολλά για αυτό, και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν το δικαστήριο να ανακαλύψει την αλήθεια. Λάβετε υπόψη ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν στο δικαστήριο τι είπε ο κατηγορούμενος, το θύμα ή οι μάρτυρες όταν ανακρίθηκαν κατά το στάδιο της έρευνας.
Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας
Μία νέα διαχείριση στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας με τα δικαιώματα των θυμάτων στο επίκεντρο εγκαινίασε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων, είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιεί πλέον το Υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία.
Με τη ρύθμιση αυτή οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.
Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο:
Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης.
Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών.
Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.
Την εκπαίδευση και την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας..
Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η νέα επιχειρησιακή δομή έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των αστυνομικών Υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Περιλαμβάνει 73 Υπηρεσίες και έχει την παρακάτω μορφή:
- Το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
- Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις δεκατέσσερις Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού
Πηγές: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 4 Νοεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 15 Ιουλίου 2021
Εάν νομίζετε ότι ένα μέλος οποιασδήποτε αστυνομικής δύναμης δεν σεβάστηκε τα δικαιώματά σας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον διοικητή, επιθεωρητή ή αξιωματικό του τμήματος όπου συνέβη το περιστατικό. Μπορείτε επίσης να ενημερώσετε την εκάστοτε Αστυνομική Διεύθυνση ή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ή και τον Συνήγορο του Πολίτη. Σε περίπτωση διάπραξης ή συμμετοχής σε εγκλήματα αστυνομικών όλων των βαθμών, συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών, θα πρέπει να το καταγγείλετε στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ανοιξε