Θύματα ενδοοικογενειακής βίας


Στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία συνιστά έγκλημα το οποίο διώκεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ν. 3500/2006. Στο πλαίσιο αυτό στο άρθρο 17 παρ.1 του Ν. 3500/2006 και του αρ. 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) ορίζεται σαφώς ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, εφαρμόζοντας την αυτόφωρη διαδικασία, επομένως χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η υποβολή εγκλήσεως από το θύμα. Παράλληλα, σε περίπτωση έγκλησης του παθόντος και σύμφωνα με το εδάφιο δ’ της παρ. 2 του αρ. 46 ΚΠΔ προβλέπεται ρητά ότι «δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας».

Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ενημερωτική καμπάνια «Ν. 3500/2006 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας. Ποινικές συμπεριφορές ––Υποχρεώσεις και Ενέργειες αστυνομικών Υπηρεσιών- Παροχή αγωγής στα θύματα, όπου δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα:

  • Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα σύμφωνα με το ν. 3500/2006
  • Ποια πρόσωπα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Περί ενδοοικογενειακής βίας
  • Ενέργειες και Υποχρεώσεις Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας
  • Παροχή αρωγής στα θύματα

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας οι οποίες λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: – Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)]
  • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
  • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr

Δείτε και κατεβάστε εδώ τις οδηγίες προς τους πολίτες από την ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε και κατεβάστε εδώ τις οδηγίες προς τους φορείς

(πηγή: Ελληνική Αστυνομία – Ενδοοικογενειακή Βία)

 

Υπηρεσίες υποστήριξης Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας

Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων-Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, δημιούργησε και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας.
Το ως άνω δίκτυο περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Η τηλεφωνική γραμμή SOS15900 υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες το χρόνο και προσφέρει τις υπηρεσίες της στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ το κόστος κλήσης είναι μία αστική μονάδα.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική, ενώ πλέον διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της εργασιακής συμβουλευτικής των γυναικών, αλλά και στο πεδίο γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (πρόσφυγες, μονογονείς, ρομά κλπ). Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Συμβουλευτικών Κέντρων παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση womensos.gr και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook: WomenSOS.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: http://www.isotita.gr/

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχει ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και λειτουργεί ξενώνα για τις γυναίκες θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους.
Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.)
διαθέτει περιφερειακές/τοπικές υπηρεσίες που παρέχουν ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

  • παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια
  • παρέχει πληροφορίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απασχόληση και τον κοινωνικό αποκλεισμό
  • σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών διατηρεί ξενώνα από το 1993 για τις γυναίκες θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: https://kethi.gr/

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντονίζει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που βιώνουν καταστάσεις ψυχοκοινωνικής κρίσης ή χρειάζονται άμεση κοινωνική βοήθεια.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι Υπηρεσίες του για θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι:

  • Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» για όλους τους πολίτες. Λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση. Η κλήση είναι ατελής.
  • Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
  • Ξενώνες για πολίτες με σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην Αττική
  • Καταφύγια για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που βρίσκονται σε κίνδυνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:

  • συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και πληροφόρηση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας
  • κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα ή οικογένειες άμεση φιλοξενία σε γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που είναι σε κίνδυνο (κυρίως θύματα βίας – ενδοοικογενειακής, θύματα εμπορίας ανθρώπων)βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν καταστάσεις κρίσης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης
  • συνεργασία και διαμεσολάβηση για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε Υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχονται από άλλους φορείς.

ΕΠΙΚΟΙNΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.ekka.org.gr/

Πηγή: e-justice – Τα δικαιώματά μου για στήριξη και βοήθεια

Διατομεακή Συνεργασία μεταξύ φορέων για τα Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας

Η συνεργασία μεταξύ των φορέων τόσο για την παραπομπή των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε φορείς υποστήριξης και βοήθειας, όσο και της θεσμικής ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών αποτελεί σημαντικό βήμα στην αποτελεσματική υποστήριξη των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Ένας παρόμοιος” οδηγός διατομεακής συνεργασίας
εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ‘Αριάδνη’.

ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Θέσεις και ρόλοι Η υποστήριξη των θυμάτων


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Μπλουζα Χάρτης Εξοδος